نمايشگاه ايفا (IFA) از قديمي‌ترين نمايشگاه‌هاي سالانه تخصصي فناوري‌ها و لوازم خانگي الكترونيكي است كه دهه‌هاست در شهر برلين برگزار مي‌شود و جايگاه مناسبي براي معرفي آخرين پيشرفت‌ها و دستاوردها در حوزه فناوري است. در آغاز هدف از برگزاري اين نمايشگاه، معرفي و عرضه محصولات مخابراتي بود و بتدريج به توليدكنندگان لوازم الكترونيكي نيز مجوز شركت در نمايشگاه داده شد.امسال نيز اين نمايشگاه همچون سال‌هاي گذشته از پنجم تا دهم شهريور ماه با شعار سريع‌تر، بزرگ‌تر، واضح‌تر و با حضور 1300 شركت فعال در زمينه توليد لوازم خانگي و الكترونيكي از 32 كشور جهان برگزار شد. يكي از بخش‌هاي هيجان‌انگيز نمايشگاه امسال رونمايي از تبلت‌ها و اولترابوك‌هاي مبتني بر سيستم عامل جديد و قدرتمند ويندوز 8 بود. علاوه بر اين تلويزيون‌هاي4K نيز از ديگر بخش‌هاي نمايشگاه بود كه با استقبال چشمگيري از سوي مخاطبان مواجه شد. اين نمايشگرهاي تلويزيوني از وضوح تصويري بالايي در حدود 4000 پيكسل برخوردار است و غول‌هاي مهم توليدكننده لوازم الكترونيكي از جمله LG مجموعه‌اي از اين نمايشگرها را در ايفاي امسال در معرض ديد عموم قرار داده بودند. از تلويزيون‌هاي HD گرفته تا دوربين‌ها و تبلت‌ها و همچنين نسل جديدي از لوازم خانگي مثل جاروبرقي و يخچال و قهوه‌ساز در نمايشگاه امسال به نمايش درآمد كه شايد بتوان مهم‌ترين ويژگي مشترك آنها را در هوشمند بودنشان خلاصه كرد. به عبارت ديگر بايد گفت هيچ راهي براي گريز از هوشمندي در دنياي فناوري وجود ندارد.

نوآوري‌هاي نمايشگاه امسال

در نمايشگاه امسال بازار سه‌بعدي‌ها به‌رغم گذشت سال‌ها از عرضه آنها همچنان داغ بود. در اين ميان شركت LG با عرضه نخستين گوشي تلفن همراه سه‌بعدي خود گام بزرگي به جلو برداشته بود؛ گامي كه به نظر مي‌رسد بزودي توسط ساير رقبا نيز پيگيري خواهد شد. نسخه جديدي از گلكسي كه اندازه بزرگ‌تري دارد و به عنوان وسيله‌اي بين تبلت و گوشي هوشمند به بازار عرضه شده است، در نمايشگاه امسال ايفا عرضه شده بود. اين وسيله جديد را فبلت نيز ناميده‌اند كه از تركيب دو وسيله تبلت و گوشه‌هاي هوشمند به دنيا آمده است. لپ‌تاپ‌هاي مجهز به دو صفحه نمايشگر نيز يكي از ديگر محصولات جديد به نمايش درآمده بود كه پيش‌بيني مي‌شود در آينده‌اي نزديك به بازار عرضه شده و مورد توجه شمار زيادي از كاربران قرار گيرد. اين دو نمايشگر كه وضوح تصوير در آنها متفاوت است پشت هم روي صفحه اصلي نمايشگر لپ‌تاپ قرار مي‌گيرد و در حقيقت هدف از طراحي و ساخت انواع مختلف لپ‌تاپ‌ها اين است كه بهترين نمونه براي اجراي ويندوز 8 در ميان آنها شناسايي شود. موضوع انتخاب شبكه تلويزيوني و تماشاي برنامه‌هاي مختلف در ميان اعضاي خانواده موجب شده است در بسياري از خانواده‌ها به تعداد اعضاي خانواده يك تلويزيون اختصاصي وجود داشته باشد. اما شركت سامسونگ براي پايان بخشيدن به اين مشكل چاره‌اي انديشيده و از فناوري جديدي در طراحي و ساخت نمايشگرهاي تلويزيوني استفاده كرده است. اين شركت از نمايشگرهاي OLED 55 اينچي با امكان نمايش دو تصوير متفاوت رونمايي كرده است تا افراد مختلف بتوانند در يك نمايشگر تلويزيوني بيننده برنامه‌هاي تلويزيوني مورد علاقه‌شان باشند. براي نمايش تصاوير از عينك‌هايي شبيه به عينك سه‌بعدي استفاده مي‌شود و تنها با فشار دادن يك كليد تصويري كه از طريق عينك ديده مي‌شود بين تصاوير مختلف تغيير مي‌كند. صدالبته آنهايي كه اخبار دنياي ديجيتال را تعقيب مي‌كنند خوب مي‌دانند اين فناوري، فناوري جديدي نيست، چراكه سال‌ها پيش شركت LG براي اولين بار از اين فناوري در ساخت نمايشگرهاي تلويزيوني خود استفاده كرده بود. سوني نيز در نمايشگاه E3 امسال نمايشگرهايي با چنين قابليتي را براي كنسول‌هاي بازي پلي‌استيشن معرفي كرده بود تا دو بازيكن بتوانند تصاوير مربوط به خود را روي يك نمايشگر مشترك نظاره‌گر باشند.

نمايشگرهايي از جنس واقعيت

شركت چيني HIR نسل جديدي از نمايشگرهاي تلويزيوني به بازار عرضه كرده است كه با حركت چشم كنترل مي‌شود. به عبارت ديگر كاربر مي‌تواند از طريق حركت چشم كنترل تلويزيون را در دست گرفته و به اين ترتيب شبكه‌هاي تلويزيوني را تغيير داده يا صداي تلويزيون را كم و زياد كند.

نكته: ديري نمي‌گذرد كه تلفن‌هاي هوشمند و تبلت‌ها كنترل همه امور را در دست مي‌گيرند. گرچه لوازم خانگي هوشمندتر مي‌شود اما دنياي فناورانه مسئوليت‌ها و دغدغه‌هاي جدي‌تري نيز به وجود مي‌آورد

همچنين فردي كه در حال تماشاي تلويزيون است مي‌تواند تنها با حركت چشم اطلاعات نوشتاري يا فهرست شبكه‌هاي تلويزيوني را روي صفحه به نمايش درآورد. ايسوس در ايفاي امسال از تبلت‌هاي جديد مجهز به صفحه نمايش چند لمسي با قابليت جداشدن رونمايي كرد كه تجربه جديدي در اختيار كاربران قرار مي‌دهد. اين تبلت‌ها تحت عنوان Vivotab به بازار عرضه مي‌شود. Vivo برگرفته از معني لاتين كلمه Live به معني زندگي است كه به نظر مي‌رسد با ارائه امكانات جديد بتواند زمينه‌اي براي استفاده بهينه از سيستم عامل ويندوز 8 ايجاد كند. برخورداري از ويژگي چند لمسي در هنگام اجراي سيستم عامل ويندوز 8 به اين معني است كه اين تبلت مي‌تواند در يك زمان به ده اشاره لمسي پاسخگو باشد. يكي از ديگر ويژگي‌هاي اين تبلت سبك بودن آن است. وزن تبلت‌هاي جديد عرضه شده توسط اين شركت تنها 675 گرم است و به اين ترتيب قادر خواهيد بود آن را به آساني با خود حمل كنيد.

فناوري‌هاي نوين، گام جديدي در سرگرمي

پس از عرضه انواع مختلفي از گوشي‌هاي هوشمند اين بار سوني از عرضه سه گوشي جديد كه نام آنها برگرفته از ديگر حروف الفباي انگليسي است خبر داد كه در حقيقت نسل جديدي از گوشي‌هاي اكسپرياست و براي نخستين‌بار سوني با عرضه تبلت جديدي از اكسپريا قدم به دنياي تبلت‌هايي از اين مجموعه گذاشته است. گوشي‌هاي هوشمند سوني مجهز به سيستمي براي يكپارچه‌سازي ديگر محصولات عرضه شده توسط اين شركت است كه امكان دسترسي كاربران به دنياي سرگرمي‌ها را فراهم مي‌كند. يكي از ويژگي‌هاي منحصربه‌فرد محصولات سوني در مقايسه با شركت‌هاي رقيبي كه در اين زمينه فعاليت دارند برنامه‌هاي كاربردي رسانه‌اي سوني نظير واكمن، آلبوم و فيلم است كه فناوري‌هاي مختلف را در هم ادغام كرده و دسترسي كاربران به خدمات متنوع سرگرمي را امكان‌پذير ساخته است. نمايشگرهاي بزرگ‌تر و هوشمندتر تلويزيوني نيز يكي از ديگر فناوري‌هاي مورد توجه در اين نمايشگاه بود كه به نظر مي‌رسد بتواند گام جديدي در زمينه سرگرمي باشد. تلويزيون‌هاي هوشمند نيز با دربرداشتن ويژگي‌هاي منحصربه‌فرد سخت‌افزاري و نرم‌افزاري متنوع علاوه بر امكان تماشاي برنامه‌هاي مختلف تلويزيوني انجام بازي‌هاي مختلف و مورد علاقه نظير بازي پرندگان خشمگين را امكان‌پذير مي‌سازد.

زندگي شبكه‌اي در انتظار كاربران

يكي از ويژگي‌هاي مشترك شركت‌هاي حاضر در نمايشگاه نوآوري‌هاي برلين، رونمايي از محصولات جديد با عنوان محصولات هوشمند بود كه قابليت‌هايي فراتر از امكان دسترسي به اينترنت را از طريق امكان انتقال داده‌ها ميان ابزارهاي مختلف از تلويزيون و تبلت تا گوشي هوشمند در اختيار كاربرانشان قرار مي‌دهد. بررسي دستاوردهاي رونمايي‌‌شده در نمايشگاه ايفا حاكي از آن است كه ديگر بدون داشتن گوشي‌هاي هوشمند كه به مراكزي براي در دست گرفتن كنترل زندگي شبكه‌اي در دنياي امروز تبديل شده نمي‌توان از ابزارهايي كه به جزئي جدايي‌ناپذير از زندگي ما انسان‌ها تبديل شده است دسترسي داشت. دستاوردهاي جديد بيانگر اين است كه روياي زندگي در خانه‌اي از جنس فناوري كه در آن همه ابزارها، از يخچال و ماشين لباسشويي تا تلفن همراه و تلويزيون همراه ساكنان خانه فكر مي‌كنند و در انتخاب‌ها و تصميم‌گيري‌ها مشاركت دارند بيش از پيش به واقعيت نزديك شده است. گرچه محدوديت‌هاي فناوري موجب شده است محقق شدن چنين رويايي هنوز در مراحل ابتدايي و مقدماتي باشد، اما ديري نمي‌گذرد كه تلفن‌هاي هوشمند و تبلت‌ها كنترل همه امور را در دست مي‌گيرند. البته به اين معني نيست كه حضور انسان كمرنگ‌تر از گذشته مي‌شود، بلكه گرچه لوازم خانگي هوشمندتر مي‌شود، اما دنياي فناورانه مسئوليت‌ها و دغدغه‌هاي جدي‌تري نيز به وجود مي‌آورد كه همچنان كاري براي انجام دادن و قدرتي براي كنترل اوضاع در دست بشر قرار داشته باشد.





تاريخ : شنبه 25 شهريور 1391برچسب:, | | نویسنده : مقدم |